Recent heeft Wilmet Group samenwerkingen opgezet met sociale ondernemingen die bepaalde, voor vernietiging ingeleverde machines herstellen.
Zodoende maken we de kring zo kort mogelijk. Zonder tot volledige vernietiging over te gaan, worden die machines uit elkaar gehaald, wordt het defect opgespoord en wordt de machine na herstelling opnieuw aan lage prijs verkocht.
De energiebesparing van zo’n procédé ten opzichte van het klassieke circuit (breken, recupereren van onderdelen, vervaardigen van gerecycleerde stukken, …) is enorm en er wordt ook bijzonder zuinig met hulpbronnen omgesprongen. Daarom is het altijd beter te repareren dan te recycleren.
Door de geplande veroudering van bepaalde onderdelen, het gebrek aan wisselstukken op lange termijn en de moeilijkheid om producten uit elkaar te halen worden mensen genoopt om ze weg te gooien.
Als reactie op de recente problemen omtrent het overmatige gebruik van hulpbronnen en energie hebben heel wat verenigingen en groeperingen van particulieren echter besloten om naar “alternatieve” oplossingen te zoeken.
Wilmet Group is een samenwerking aangegaan met 2 bedrijven uit Namen om het merendeel van zijn afgedankte elektrische en elektronische apparaten te herstellen.
Le Hublot zamelt vaatwassers, wasmachines en droogkasten in. Elk toestel wordt helemaal uit elkaar gehaald en alle nog werkende stukken worden gerecupereerd. Met die stukken zetten ze tweedehandse machines weer volledig in elkaar. Ze zijn zo goed als nieuw en worden verkocht met 1 jaar garantie.
Cyréo zamelt kleine elektro in (koffiezetapparaten, broodroosters, ventilatoren, …). Ze halen alle toestellen helemaal uit elkaar en herstellen ze om ze dan tweedehands te verkopen, in nieuwstaat.
Die twee voorbeelden van samenwerking tonen aan hoezeer Wilmet Group uit zijn historische rol van recycleerder wil stappen. Wij willen ons in de wereld van afvalverwerking positioneren als een speler die mee is met zijn tijd. Die zich bewust is van de uitdagingen en van zijn opdracht. Een lokale speler in de hulpbroneconomie. Die kiest voor korte circuits bij de verwerking van het ons aangeleverde afval met eventuele bruikbaarheid voor derden. Dit zorgt er ook voor dat een lokale, minder begoede bevolkingslaag toegang heeft tot goedkope en toch kwaliteitsvolle elektrische en elektronische apparaten. “Twee vliegen in één klap”.